Current Position:HomeDesign Demo  
 
  China Comprehensive Athletic Training Base for the Disabled  
 
Font:[Large Medium Small] [Print]
 
 

DESCRIPTION OF THE DESIGN

Surroundings of the Base:
Lying on the bank side of the Wenyu River, China Comprehensive Athletic Training Base for the Disabled is sited between Beijing-Chengde Expressway and Beijing-Miyun Highway. It is bordered in the west by a vast public greenbelt that is under planning, faces to the east across a road a residential area that is under planning, and is adjacent on the south to a land reserved for its future development.
Functional layout: the site is divided into three parts: building area, the playfield and the land reserved for future development. The building area at the northeast of the site aims to shorten the distance between the training area and the rest areas for athletes. The playfield in the west of the site is closely linked with a public urban greenbelt, boasting a pleasant environment. The land reserved for future development is located in the southeast of the site, quite near the main urban roads and convenient for the development and utilization in the future. The building cluster and the land reserved for future development are appropriately arranged along a main road on the east side that is under planning. The buildings and the walking routes are designed in parallel with roads perpendicularly intersecting, which apparently provides convenience for the blind athletes to identify directions.
Traffic Arrangement:
    Much importance is attached to separating the flow of pedestrians from that of vehicles to ensure the safety and security of athletes. A comprehensive research is conducted into the difference regarding traffic routes during the training and the lay-up period. The driveways and the parking lots are arranged outside the building area with no vehicle allowed to enter the building area. Roads in the building area are all designed as sidewalks, complete with barrier-free facilities. Athletes can reach the training stadium and outdoor training venues from the apartment buildings via the outdoor corridor and greenbelt pavement. The sidewalks will be used as fire fighting access if necessary to meet the requirements for emergency rescue.
Landscapes:
    The overall layout embodies a share of the urban greenbelt in the west. A landscaping square, as a main entrance, and interspersed with greenbelts, water pools and ornaments, incorporates the sports spirit and the theme of the Olympiad. Around the playfield are arrays of big arbors, forming a shelter from heat. The apartment building of athletes is equipped with a greenbelt for outdoor recreation activities, with the hardened floor paved with permeable bricks.
Functional Zoning:
   At the north of the building area stands the apartment and scientific research building for athletes. At the east and south there are Track & field and Strength Training Hall, Integrated Training Stadium, Natatorium, and Goalball Hall for the Blind, quite convenient for the daily training of athletes. The Goalball Hall for the Blind lies in the very centre of the entrance square, close to the apartment and scientific research building.
Inner Space:
    All the training halls are designed as big single-storey space convenient for use and evacuation. The apartment and scientific research building has a larger evacuation area, equipped with barrier-free evacuation slopes. The lounge hall in the apartment and scientific research building allows in sunshine from all directions, and creates a quiet courtyard environment that screens the noise along with the decorative enclosure walls on the west and south side. At the entrance of training halls there are inner courts to enrich the view of the interior. Elliptic skylights and side windows are designed in all the training venues to make full use of natural daylight and ventilation. The application of highly-efficient thermodynamic glass reduces the thermal radiation. The diffuse transmission glass is used in the skylight to effectively avoid dazzling light. A layered air conditioning system is installed in such a big space to reduce heat radiation. The ground heating device makes the floor of Natatorium feel more comfortable.
Barrier-free Design:
There are curbstones at the inner side of the walkway. The roads are built into gentle slopes without steps. The nearest parking berths in front of the apartment building for athletes are constructed exclusively for the disabled. With a 150mm difference in elevation of indoor and outdoor, the stairway is designed as a gentle slope without steps. The width of walkways proves quite convenient for the wheelchair to pass through and turn. On both sides of the public walkways are rows of handrails, at the start and the end of which are the Braille signboards. On both sides of the slip-proof stairs are handrails, at the start and the end of which are the Braille signboards. The apartment building is well equipped with several barrier-free elevators with the Braille and low-placed buttons as well as a voice floor announcement system. The toilets and shower rooms are all complete with “men/ women’s” speakers and the Braille signboards, and also equipped with grab bars and door knobs for the convenience of the entry and the turning of wheelchair. There are also barrier-free seats for shower.
Such facilities as service counter, ATM, water dispenser and lounge provides convenience for the disabled in terms of position, height and width. Blind tracks with alert device are prepared at walkways, the entrance of buildings, stairs, elevators and toilets. A general layout plan with the Braille is available at the entrance hall of the apartment building.

    In order to ensure the security of the disabled athletes during evacuation, the anteroom for fire firefighting of elevators on each floor of the apartment building is enlarged, well connected with the outdoor platform for the convenient rescue and security in evacuation. The outdoor ramp at the north of the apartment building, leading to each floor, is also convenient for evacuation of the disabled in wheelchair.
Architectural Form:
    The daylighting skylights in the training hall reflect the concept of “The sweat paves the road to success in sports games”. The combination of the Braille and doornails of the ancient Chinese buildings is highlighted as a distinctive characteristic in the architectural elevation.
Architectural Structure:
    The apartment and scientific research building is a framed shear wall structure. The lower part of the training hall is a concrete structure, with a single-layer grid-structured roof on the top, and the dimension of the grid of the track and field hall is 135x75m.
Selection of Materials and New Materials:
    The training hall has a roof of silver grey metal sheet and exterior walls of dry-hanging aerated concrete slabs (being promoted nationwide at present) with silver fluorocarbon lacquer on the surface, as well as uniform stainless steel light spots on the wall surface. Dot-type, exposed and hidden frame supported glass curtain walls are applied. The exterior walls of the apartment and scientific research building are decorated with metal wall tiles.
Application of Major Technology and New Techniques:
    A water supply heat pump system is fully applied in cold and heat sources to reduce energy consumption. An intellectual fuzzy-control technology for conserving energy is utilized in the central air conditioning management system. An integrated sewerage treatment system is installed. An automatic irrigation system for the playfield is adopted.
New Theory:
Flatness——the planning density is regular; Emptiness——“The less, the more” is a unified architectural language; Quietness——a sensation of architectural space; Leisure——a natural combination of craftsmanship and coincidence.
This project is an integrated training venue built for the Chinese disabled athletes in the 2008 Paralympics Games, as well as the most comprehensive training base of sport events for the disabled in China.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Time:2009/4/2  Read for:5344 times 【close window】