Current Position:HomeDesign DemoArchitecture Designs  
 
  Multi-purpose TV Tower in the Olympic Green  
 
Font:[Large Medium Small] [Print]
 
 

   With the approaching of the Beijing 2008 Olympic Games, a cluster of the Olympic venues on the medial axis of Beijing, such as the Bird’s Nest and Water Cube, have risen from the ground. For the purpose of publicizing Chinese culture to the world and embodying the cultural characteristics of the Beijing Olympic Games, the multi-purpose TV tower in the Olympic Green Central Zone, the “2008 Olympiad Window” for the world’s TV broadcasters, enjoys its distinctive historical significance. The Tower, against the background of the Olympic venues, provides the Olympiad hosting country with a window and platform to bring forth the unique grace and charm of the venues to the whole world.

    With a major function of television relay, the multi-purpose TV tower in the Olympic Green is a teletorium against the background of the Olympic venues, providing those franchised TV broadcasters with an opportunity of shooting the Olympic Green Central Zone during the Beijing 2008 Olympic Games. Thereby, the TV tower, as high as 132m in total, is located in the Olympic Green Central Zone, linking the landscape avenue on the middle axis in the west, close to Zhong Yi Road in the north, and connected with the training venues of the National Stadium, with a height of accessible floors of 99.6m. The tower is comprised of seven floors, with a distance of 13.5m between every two floors. The ground floor is a lounge, and from F2 to F6 is the teletorium, and the top is a VIP sightseeing hall at present. Viewing from above, the multi-purpose TV tower looks like an equilateral triangle with three angles perpendicularly intersected in the centre, which also is the pivot of three steel frames of this huge steel structure. At the southeast and southwest angles are stairs for evacuation and at the north angle are two elevators respectively for sightseeing and fire fighting. Three perpendicularly intersected cores become larger on the ground floor, stretching outside three stairways and connected with the ground. Framed tubes, overlapped with oblique steel girders, constitute a natural diamond-shaped space, and together with floor slabs and glass curtain walls, form the very teletorium.

    The side length of the standard floor of the teletorium is 21m. Each teletorium unit is comprised of two floors; the upper floor is a teletorium with an area of approximately 300m2, equipped with three vertical pivoted windows of ultra transparent and clear glass for ensuring shooting quality, as well as three sloped glass ceiling on the top with acoustic, fire-proof and sun-shading roof below for keeping out of direct sunlight and reducing noise; and the lower one is a semi-open service platform mainly comprised of air conditioners, electrical facilities and the integrally assembled toilet. The hall on the ground floor has an area of about 800m2 mainly for the purposes of distributing visitors and temporary exhibitions, with a toilet on the 1st underground floor and a sightseeing hall on the top. With an indoor floor elevation of 99.6m, the sightseeing hall is quite a pleasant place for visitors to overlook at close range the roofs of the Bird’s Nest and Water Cube, and to have a vertical view of the 2008 Olympics Boulevard, gardens and water system along the avenue on the medial axis. Above the sightseeing hall is a steel framed suspended ceiling, with various image picking and landscape lighting facilities above. Three upright buildings and vertical elevator shafts are not only used as functions of evacuation and traffic but used as vertical passages of a great number of equipment pipelines. Some temporary ceremonial devices are expected to be located here during the 2008 Olympic Games, which implies that its more functions may be developed later.

    The overall appearance of the multi-purpose TV tower never deliberately reproduces the “Chinese Pagoda”, but aims to avoid the problem of form by means of a direct logic structure. The reflectivity of glass curtain walls makes more visual changes possible, and the nightscape lighting is controlled so perfectly that the tower pales those redundantly illuminated buildings around. Therefore, the whole building has a fine and delicate appearance. The white steel structure and beautifully bright glass curtain walls in daylight make the tower primitively simple in appearance but graceful in significance, so it becomes a new highlight in the central zone of the Olympic Green. At night, LED landscape lighting perfectly makes the tower shining as bright and clear as crystal glass against the night sky, like a festive lantern in the Chinese tradition. It will become the very attraction among all landscapes in the Olympic Green at night.

    The primitively simple and distinct functional space of the tower in the Olympic Green certainly brings much convenience. The traditionally designed and state-of-the-art appearance of the tower is imbued with the national spirit in the new century, which makes the temporal and spatial vicissitudes of the ancient city follow the pace of technological innovation and changing times.

    Function: TV studio, sightseeing

    Building Area: 4,299 sq.m

    Building Height: 132m

    Structure: Steel framed structure

    Design Time: 2007.2-2007.5

    Conceptual Design: Cui Kai, Fu Xiaoming, Zhou Xuliang, Ren Zuhua

    Chief Designer: Cui Kai, Qin Ying

    Building Design: Zhang Junying, Kang Kai, Fu Xiaoming, Zhang Rubing

    Structural Design: Fan Chong, Liu Xianming, Fan Xuewei

    Water-supply and Drainage Design: Fu Yongbin, Zhu Yueyun

    A/C & Ventilation Design: Guang Wenji, Li Chaoying

    Electrical Design: Wang Jian, Cao Lei

    Lighting Consultant: Wang Dongning

 

 
 
Time:2009/4/2  Read for:4835 times 【close window】